Biomarker (Reactive oxygen species, cAMP en cGMP) gerelateerd onderzoek
Afdeling Farmacologie en Gepersonaliseerde Geneeskunde
(Universiteit Maastricht)
Samenwerking met; Prof. Dr. Harald H. H. W. Schmidt (Professor Farmacologie en voorzitter afdeling Farmacologie en Gepersonaliseerde Geneeskunde), Mayra Pacheco Pachado (Promovendus afdeling Farmacologie en Gepersonaliseerde Geneeskunde), Dr. Ana Casas (Onderzoeker Promovendus afdeling Farmacologie en Gepersonaliseerde Geneeskunde), Alexandra Petraina (Promovendus afdeling Farmacologie en Gepersonaliseerde Geneeskunde) en Cristian Nogales (Promovendus afdeling Farmacologie en Gepersonaliseerde Geneeskunde)
In verband met een samenwerking met de afdeling Farmacologie en Gepersonaliseerde Geneeskunde binnen de Universiteit Maastricht vragen wij aan de deelnemer toestemming voor een additionele éénmalige bloedafname tijdens het medische onderzoek /geschiktheidsonderzoek. Dit bloed zal worden gebruikt om een laboratoriumtest te ontwikkelen om een geheugenverbetering door het geteste medicijn te kunnen voorspellen. Met deze test kunnen we dan patiënten in de toekomst identificeren die het meeste baat hebben bij dit medicijn. Er wordt in het bloed ook gekeken naar relevante zogenaamde biomarkers. Dit zijn met name specifieke eiwitten betrokken bij de communicatie tussen hersencellen. Het wordt onderzocht of veranderingen in deze biomarkers gerelateerd zijn aan de geheugenproblemen.
Exosoom gerelateerd onderzoek
Afdeling Psychiatrie en Neuropsychologie
(Universiteit Maastricht)
Samenwerking met; Dr. Ehsan Pishva (Assistent professor in geïntegreerde genomica van neurodegeneratieve aandoeningen, afdeling Psychiatrie en Neuropsychologie).
In verband met een samenwerking binnen de afdeling Psychiatrie en Neuropsychologie vragen toestemming voor een extra buisje bloed tijdens de bloedafname op de medische onderzoek/geschiktheidsonderzoek en tijdens de 24-weken test dag. Dit bloed zal worden gebruikt om ribonucleïnezuur (RNA) te meten dat in exosomen is opgehoopt. Exosomen zijn kleine blaasjes afgestoten door cellen in het bloed. RNA reguleert de productie van belangrijke eiwitten in cellen. We zijn met name geïnteresseerd in RNA dat de eiwit productie in cellen remt, wat mogelijk bij geheugenklachten een rol speelt.